practice work
t-space woodford t-space woodford t-space woodford
Woodford – North East London

This double fronted Edwardian semi had an enormous roof space begging for inspiration

— showcase
Woodford – North East London

This double fronted Edwardian semi had an enormous roof space begging for inspiration to bring it into use for a growing family. The house is in a Conservation Area and the client did not want to see rear dormers, which would blight the grandeur of the building. We exposed the rafters by putting insulation between and on top. To further exaggerate the masculine aesthetic we exposed the brickwork on the party and gable end walls. A large stained glass ‘gothic’ window with pointed head was added to the gable end thus adding to the internal vaulted feel of the loft and provide new views along two aspects.

The new staircase seamlessly matches the stair-rise and hand rail detail of the old. Extraneous roof timbers were removed by carefully considered structural works; inserting high level struts and new purlins within new load bearing side walls.

Conservation Area roof windows sit almost flush with the roof pitch and storage was cleverly utilised within the eaves. The change in levels from the bedrooms below are used a bed platforms. A pool-table, beer fridge and lounge chairs complete the look.

Project featured in - 

Houzz & Irish Times feature a T-Space Project

 

Client
Private Residential
Location
Woodford – North East London
Status
Completed 2014