practice work
T-Space New Build Herringbone House
T-Space New Build Herringbone House
The Herringbone House

— showcase
The Herringbone House

This new build family home gives the site a new lease of life, replacing an existing 70’s house, incongruous with its surroundings. The brief for the proposal was to present a contemporary twist to the local vernacular, using traditional forms and materials in a playful way – a remix of sorts.

The Herringbone House marks the beginning of this street, forming part of a key view within the Conservation Area. It was therefore important that the resultant architecture struck a balance between making an architectural statement, whilst still respecting the wishes of the local planning and conservation officers.

The material palette is simple yet expressive; the red brick and white render have been paired together so as to strengthen and accentuate the building’s elegant geometry.

The standout feature is the herringbone pattern brick work to the protruding bay, extending from the ground floor level all the way to the roof. The soldier courses in darker brick, combined with the cast stone sills and slim frame aluminum windows contribute further to the contemporary aesthetic, without straying too far from the established architectural rhythm of the street.

This spacious family home comes with a dedicated home office and a yoga/fitness studio, turning this modest sized building into a functional live/work/play unit - a valuable commodity in a post-pandemic Britain.

If you have a project you are interested in discussing please get in contact.

Client
Private Residential
Location
East London
Status
Tendering